torsdag 17. januar 2013

oppbevaring

Oppbevaring i fryser
Frysing er den mest brukte metoden for å øke kjøttets holdbarhet. Ved frysing går de mikororganismene som kan bederve kjøtt i dvale.
Veiledende lagringstider
Har du førsteklasses kjøtt og innfrysningstemperaturen er på -25°C eller kaldere og lagringstemperaturen er minst -18°C, kan du gå ut fra følgende lagringstider:

 

                   Måneder
Type kjøtt
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
Svinekjøtt, magert












Svinekjøtt, fett












Storfekjøtt












Lammekjøtt












Saltet* kjøtt m/mye fett












Pølser












Medisterdeig












Kjøttdeig












Innmat












* NB Saltede varer harskner lett.

Innfrysing av kjøtt skal skje ved -25°C eller kaldere
Rask innfrysing gir mindre iskrystaller og sprenger ikke kjøttcellene slik at det mister mye kjøttsaft.

Legg ikke for mye kjøtt i fryseren på en gang
Det fører til at innfrysingstemperaturen blir høyere. Hvis du vet at du skal fryse ned store mengder kjøtt, lønner det seg å forberede dette ved å skru ned temperaturen på fryseren dagen i forveien.

Kjøtt som skal fryses må pakkes godt inn
Dette gjør du for å hindre uttørring og smaksforandringer. Frysefolie som er plastbelagt er spesielt godt egnet fordi den legger seg tett inntil kjøttet. Det sammme gjelder fryseposer, men da er det viktig å presse ut luft av posen slik at plasten kommer helt inn til kjøttet.

Er det bein i kjøttet, kan det lønne seg å pakke det plastinnpakkede kjøttet i gråpapir, da dette hindrer at det rives hull i plasten. Kommer det hull i plasten vil kjøttet lett kunne tørke ut eller ta til seg smak fra andre varer i fryseren. Merk pakkene godt med dato, vekt, type kjøtt og eventuelt hva det skal brukes til.

Pølser i vakumpakker kan gå rett i fryseren. Ellers pakker du på samme måte som annet kjøtt. Du kan legge pølsene dypfrosne rett i vann for oppvarming. 

Tining av kjøtt
Tin kjøtt langsomt
For å bevare best mulig spisekvalitet bør tining av kjøtt skje langsomt. Beregn 10 timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap/kjølerom. På denne måten hindrer du at mer kjøttsaft enn nødvendig renner ut.
Dårlig tid?
Har du dårlig tid kan du putte kjøttet i en plastpose, sørg for at det er tett, og legge dette i kaldt vann. Du kan evnt. bruke tineprogram i mikrobølgeovn. Men hastverk er som kjent lastverk, og du risikerer at smaksopplevelsen blir tørrere enn ved langsom tining.

Kjøttdeig
Når du tiner kjøtt-/karbonadedeig vil en del kjøttsaft sive ut. Kjøttsaften inneholder proteiner som holder deigen sammen ved speeing og tilberedning, og skal derfor røres inn i igjen.


Oppbevaring av spekemat
Spekeskinke er ikke å regne som kjølevare (0-4 grader) og kan derfor oppbevares ved romtemperatur ut den angitte holdbarhetstiden. Spekemat kan holde seg i lang tid hvis det får henge fritt i en lerretspose eller et putevar på et mørkt, kjølig og luftig sted.
Spekematen kan også oppbevares i kjøleskap, spesielt dersom du er redd for at fettet skal harskne. Men - den må aldri pakkes inn i tett plast, da kan den lett mugne. Vanlig matpapir er ypperlig.
Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe store biter og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir utenpå. Holdbarheten er ca. 6 måneder.

                                                                                                                Kilde: Gilde.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar