søndag 1. mai 2011

utstyr og fjellvett

Utstyr, fjellvett og anna vett

Publisert 08. april 2009 – oppdatert 18. april 2009

Mange drar på hyttetur, men det er få som forlater regionen som er super påskeferiested. Dagsturer er spesialiteten, gjerne med heimen som base, og turmålet bestemmes hver dag, alt etter vind og føreforhold.

Du trenger ikke være en racer på ski for å kose deg i de vakre fjellene. Med feller på skiene blir selv de bratteste skråninger overkommelige – både på opp- og nedtur. Randonnéutstyr er blitt helt vanlig og skigleden større for flere. Altså feller, skismurning, solbriller, klær, refleks, mat og drikke, liggeunderlag, og kart. I regionen fins fine turkart. Malangshalvøya og Storfjords grensetrakter dekkes fortsatt bare av kart i M 711 serien. Bratt terreng og mye snø tilsier at du alltid må vurdere risiko for snøskred. Du bør ta kontakt med lokale kjentfolk, og vi anbefaler at du forbereder deg via beskrivelser og blogger på nett.

Toppturer, frikjøring og telemark
Spor i alle fjellsidene er blitt et særpreg i regionen.
Ishavskysten med bratte fjell og med snø fra fjære til fjell langt utover våren, er et eldorado for toppturentusiaster fra nær og fjern. Midt på dagen når du en rask tur på en av de nærmeste toppene. Bynært utmerker Kattfjordeidet, også kalt Nordens Chamonix, seg med mange fine bakker og lang sesong. Breivikeidet og Tamokdalen er populære områder for toppturer. Fra februar besøkes toppene lenger unna byen av stadig flere. Toppturer fra båt i Ullsfjorden og Lyngen er blitt industri i regi av utenlandske aktører. Nordtinden, Reinskartinden, Ullstinden, Storgalten, Vanntinden, Vannkista, Trolltinden, Singeltinden, Uløytinden, Gillavárre, Kågen, Daltinden, og Jiehkivárre er de mest populære for ski- og sailsporten.

Din skiguide
Det fins et utall klassiske skispor, mange går til klassiske toppturer, andre går gjennom daler og skar i naturskjønne omgivelser. NB Oppgangsområder for de supre toppturer er ikke med i denne guiden.
Mange ildsjeler bruker tid og ressurser for at du skal kunne trimme og nyte vinternaturen; lysløyper og skiløyper, lagshytter på fjellet, skøyteis, skitrekk! Du må bare ha klær som passer, en plan og gjerne en eller flere kompiser – da har du et godt utgangspunkt for en flott tur. Her kan du se de mest kjente og brukte løypene, de preparerte og andre klassiske spor.

Tromsøya
Kvaløya
Stuoranjárga
Stuoranjárga, sør
Malangshalvøya - Storsteinnes
Storfjords grensetrakter
Lyngenhalvøya/ Ittunjárga
Øyriket Karlsøy

Skitrekk
Kiting
Skirenn
Isfiskekonkurranser
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar