mandag 2. mai 2011

Vesterålen-Hanøy

Vesterålen eller nærmere beskrevet Hanøya ligger det utrolig mye urørt mark. I nærliggende områder finnes det flotte fiskevann med muligheter for stor ørret. På dette tidspunkt har jeg kun vært og prøvd disse fiskevannene få turer. Da svigerfamilien har hytte på Hanøya håper jeg det blir flere turer. Med havet rett utenfor sutevinduet, og fjellet i nærheten finnes det uttallige muligheter for å kunne fø seg på fisk en god stund. Ryktene sies at områdene rundt har sjeldent besøk av folk. Mange av fiskevannene har stor ørret som ligger og venter på den riktige godbiten. Videre finnes det elver som har forbindelse med havet, og her går laksen opp. Når disse tingene ligger tilrette er det bare en ting som gjenstr det er å komme seg til vesterålen å prøve fiskelykken.


Hanøy
Fylke Nordland
Kommune Hadsel
Sted
Hanøy
 Hadsel ligger omtrent midt på kartet

Hadsel er en kommune i Nordland fylke. Den er den sørligste kommunen i Vesterålen. Den grenser i nord og øst mot Sortland, i sørøst mot Lødingen, og i sør mot Vågan.
Kommunen er spredt over fire store øyer (derav kommunevåpenet), Hadseløya, Hinnøya, Langøya og Austvågøy, og mange mindre som f.eks. Børøya. Omtrent 70% av befolkningen bor på Hadseløya. Hadseløya, Børøya og Langøya er knyttet sammen med to bruer.
Stokmarknes er kommunens administrasjonssentrum, mens Melbu er det andre større tettstedet i kommunen.

Innhold

[skjul]

Natur og geografi


Geologisk kart over Lofoten og Vesterålen, med Hadsel kommune omtrent midt i kartet.
Kommunen har bare litt gammelt (arkeisk) grunnfjell av inntil 2 500 millioner års alder helt vest på Hadseløya, bestående for det meste av båndgneis og migmatitt. Mange av formasjonene har fått senere forkastninger og strekk. [1] Helt på vestspissen av øya finner vi også et lite felt av paleo-proterozoisk glimmergneis som er 1 870 - 1 770 millioner år gammel, men kanskje inntil 2 100 millioner år. Det er også felt av amfibolitt, gabbro, dioritt og anortositt helt nord i kommunen på Langøya, og disse er 2 500 - 1 750 millioner år gamle.
Hadsel kommune består av omlag 90 prosent paleo-proterozoisk grunnfjell fra 1 870 - 1 790 millioner år før vår tid. Dypbergartene mange steder i området størknet raskt, i løpet av de 10 millioner årene fram til 1 790 millioner år siden, og er omtrent like gamle som bergartene i Vest-Troms. Massene stammer fra mantelen, og magmaen strømmet oppover og blandet seg delvis med arkeisk grunnfjell, og størknet allerede ganske dypt nede i jordskorpa. De vanligste bergartene i denne strukturen er mangeritt og charnoctitt, for eksempel nord for Raftsundet.[2]
Av kjente landemerker er Trollfjorden, øya Brottøya og fjellet Storheia på Hadseløya. På Hadseløya arrangeres hvert år Sommer-Melbu med 4-toppersturen til øyas fire fjelltopper Haugnyken, Motinden, Husbykollen og Storheia. Vest for Storheia ligger den krevende fjellryggen «Hestryggen», hvor det sterkt frarådes å ferdes.
Opprinnelig omfattet Hadsel kommune hele Eidsfjorden, med unntak av den aller ytterste delen i vest, som tilhører . 1. januar 1963 ble indre Eidsfjord overført til Sortland kommune. Området hadde 1360 innbyggere.

Kultur

Tusenårssted

Kommunens tusenårssted er Richard Withs plass med Hurtigrutens Hus. Plaketten med logoen henger inne i foajeen på Hurtigrutens Hus. Ved Richard Withs plass står det gamle hurtigruteskipet «Finnmarken» fra 1956 på land, det planlegges et større bygg rundt skipet som en videreutvikling av Hurtigrutemuseet.
Richard With blir profilert som Hurtigrutens far, og det var på Stokmarknes det hele startet.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanøy er ei bygd i Hadsel kommune i Nordland. Bygda er et gammelt handelssted nord på Austvågøy, og ligger ved nordre utløp av Raftsundet. I dag er det ikke mange som bor der lenger, skole og handelssted er lagt ned. Men bygda har fergekai og har i senere år også fått veiforbindelse, bl.a. med bru over Raftsundet. Hanøy kirke ble bygget i 1912 og fungerte som kombinert kirke og skole, i begynnelsen også som internatskole for området.
  Fjorder i Hadsel (15 sider) Verneområder i Hadsel (7 sider)
På Hanøy har det vært drevet handel langt tilbake på 1800-tallet. Det har vært handelsmenn fra forskjellige plasser, deriblandt, Bergen, Helgeland og Ofoten/Lofoten. Flere av disse var ordførere i Hadsel kommune. Før krigen var det ca. 16 ansatte på handelsstedet. Stedet var et viktig handelssted for nordre Raftsundet, Ingelsfjord, Helgenes , Myrland og man drev med mange aktiviteter her. Det var fiskeeksport, deriblandt til England, og man hadde jekter som gikk med tørrfisk til Bergen. Det var post (et av de eldste poststedene i Nordland), telefon, butikk og salg av landbruksprodukter. Man hadde trandamperi, røykeri, kjølerom for fisk, lokalbåtanløp. Det var også bakeri. Man drev jordbruk, med hester og kyr. Det var en egen tjenerfløy på den gamle hovedgården. Mye mer kan sikkert sies, men det er en lang historie. For oss som har vokst opp med handelsstedet her, er det litt vedmodig å tenke på at det nå skal selges.Her ved innløpet til Raftsundet burde det være mulig å drive endel aktiviteter i forbindelse med turisme..!!..Hanøy ligger strategisk til for dette (Kjell-Arne Jenssen).

Hanøy har vært et handelssted i flere hundre år, og hadde med sin sentrale beliggenhet langs skipsleia stor aktivitet i århundrer. Flere av Hadsels ordførere gjennom tidende har hatt tilholdssted på handelsstedet. Etterhvert som veiene ble utbygd i regionen mistet Hanøy sin sentrale rolle som handelssted og mange folk flyttet fra stedet og områdene rundt.100713_salghanoi_midt










Raftsundbrua og Lofast
Men, etter at Raftsundbrua stod ferdig i 1998 og ikke minst Lofast ble ferdig i 2007 har det særdeles vakre området opplevd en renessanse, og er blitt et svært ettertraktet sted for de mange i nærområdene og naboregionene som ønsker seg fritidsbolig ved havet.
I dag er det Viggo Angell som eier Hanøy. Angell som opprinnelig er fra Ballangen, har har hatt handelsstedet i sin eie siden 1969.
Hanøy har daglig fergeforbindelse til Kaljord via Brottøy, og hurtigbåten fra Stokmarknes legger til kai i Hanøy på signal.
Les om dykking på DS Nordstjernen utenfor Hanøy her...
Les om forliset til DS Nordstjernen her...
Se fergetur mellom Hanøy og Kaljord her...
Les om Lofotporten her...
Se bilder fra Raftsundet her... 100713_salghanoi_bunn2100713_salghanoi_bunn







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar